Top 10 Attic Mold Removal Questions

These are the top 10 questions you need to ask before hiring a mold removal company to perform a attic mold removal service in Metro Vancouver.

1.  Can you assess what caused the mold growth in the attic?

Can you provide a comprehensive assessment of the attic to determine the extent of the attic mold growth and what is causing it? Can you provide solutions to solve the attic mold problem and its causes permanently?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental can provide a comprehensive attic assessment which includes evaluation of the attic ventilation systems, evaluation of air leakage and seals in the attic, evaluation of fan ducting, moisture and humidity measurements and the extent of the mold growth in the attic or other areas. Our evaluations will always determine the root cause of the attic mold problem and provide solutions to fix the problem and prevent it from coming back.

2. Is your company experienced with attic mold removal?

How many attic mold removal jobs have you performed? Is mold removal your companies primary business?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental will send a senior project manger who is trained and certified to perform mold removal and will have experience performing 100s attic mold removal projects. Performing mold removal is ABM Environmental’s primary business.

3. Do you have proper insurance to perform attic mold removal?

Do you have liability insurance including pollution liability and general liability to perform mold removal?  Are you registered with WorkSafeBC and covered as a mold removal company?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental has pollution liability insurance (specialty mold removal insurance) and general liability insurance for mold removal work. We are registered and insured through WorkSafeBC as a mold removal company.

4.  Are your attic mold removal services confidential and discrete?

Does the company vehicles have advertising or company logos that will let my neighbours know I am having mold removal done? Do you provide a confidential service where information is not released to anyone other than the client unless permission is granted to release the information?

ABM Environmental’s Answer: We only use unmarked vehicles and our mold removal work is discrete and confidential. Your neighbours do not need to know you are having mold removal work done. We do not release the mold removal information to anyone without the client’s permission first.

5. How much will the attic mold removal service cost?

Can you quote me a fixed price for the attic mold removal? Does your attic mold cost quoted include all fees? Are you going to add additional fees once you show up for the mold removal?

ABM Environmental’s Answer: All our attic mold removal services are quoted as a fixed price. There are never extra charges added when onsite or after for the scope of work we quoted on. The price we quote prior to the attic mold removal is the price you pay.

6. When can you do the attic mold removal?

How quick can you do my attic mold removal? Can I get the attic mold removal done in the next 1 to 2 weeks? Are you going to show up for the attic mold removal on time? Can you provide a specific time you will perform the attic mold removal so I don’t have to wait around all day for someone to show up?

ABM Environmental’s Answer: We can normally provide an attic mold removal service within 1 to 2 weeks of you setting up an appointment. We always set up a specific time to start the work and finish on time usually the same day. 

7. Do you use safe and non-toxic chemicals for attic mold removal?

Are you going to use toxic chemicals when performing the attic mold removal? Is my family going to be at risk from poisons or insecticides used to remove the mold in the attic?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental only uses safe and non-toxic chemicals when completing mold removal work. We use hydrogen peroxide based mold cleaners which are safe and non-toxic and silver ion based sealants which are also safe and non-toxic. All areas where the mold removal work is being performed are contained off as an extra precaution to keep occupants safe. 

8. Will the mold come back after the attic mold removal is performed?

Does the mold come back after the mold removal is complete? Will you apply a protective mold resistant coating to prevent mold regrowth?

ABM Environmental’s Answer: After the mold is cleaned ABM Environmental applies a special silver-ion based sealant in the attic to prevent moisture and humidity from absorbing into the materials. The sealant also provides a permanent mold resistant barrier to prevent mold re-growth. Since the coating uses silver as its active ingredient (silver is a natural antimicrobial) it is safe and non-toxic. 

9. As a mold removal company are you accredited with the Better Business Bureau?

Does your company have BBB accreditation as a mold removal company? Does your company have an A+ rating with the BBB as a mold removal company?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental is fully accredited with the BBB as long time members and we have an A+ rating.

10.  After the work is complete can you provide documentation and a warranty?

Can you provide documentation the work is complete and that you are Certified Mold Remediation Company? When I sell my house will the buyer be satisfied the work was completed properly by a qualified company?

ABM Environmental’s Answer: ABM Environmental is a Certified Mold Remediation Company. We provide full documentation of the work completed with all our mold removal projects including a written warranty. 

If you have a attic mold problem in your single family home or strata building ABM Environmental can help. Call us for a phone consultation at (604) 568-5177 or fill out the Online Assessment Form to receive more information. See Attic Mold Remediation to learn more about our remediation process or  Mold Inspections & Testing to learn more about the ABM Environmental mold inspection process.

ABM Environmental mold inspection and attic mold removal service areas include Abbotsford, Burnaby, Chilliwack, Coquitlam, Delta, Langley, Maple Ridge, Mission, New Westminster, North Vancouver, Pitt Meadows, Port Coquitlam, Port Moody, Richmond, Squamish, Surrey, Vancouver, West Vancouver, Whistler and White Rock.